събота, 11 юли 2015 г.

Шоколадова торта "Трюфел"


  • Необходими продукти за 12 парчета:
125 г меко масло, престояло на стайна температура поне 30 минути
150 г чаени или какаови бисквити  (каквито предопчитате, но по-ефектно става, ако бисквитките са светли)
500 г сирене "Маскарпоне"
500 мл течна сладкарска сметана
500 г черен шоколад
20 мл ликьор амарето
3-4 с.л. натурално  какао
  • Начин на приготвяне:
  1. Накъсваме маслото на парченца.
  2. В купа натрошаваме бисквитите на ситно, смесваме ги с маслото и бъркаме до хомогенна смес (може да използваме блендер).
  3. Разстиламе по дъното на форма за торта и поставяме в хладилник да стегне за около 1 час.
  4. Поставяме сметаната в тенджера на водна баня и я загряваме леко. Начупваме шоколада на парченца и го прибавяме към сметаната. Бъркаме непрекъснато на умерен огън, поне около 20-30 минути - докато сместа започне да се сгъстява.
  5. Когато се сгъсти отстраняваме от огъня и оставаме да изстине, като отново разбъркваме от време на време. Преди да изстине напълно добавяме Маскарпонето и ликьора, и разбиваме добре (до получаване на хомогенна смес/крем). Ако ви се получи по-рядка, а не достатъчно кремообразна смес, завиите купата с фолио и я сложете в хладилник за около 3 часа.
  6. Изсипваме какаовата смес върху блата от бисквити, който вече е стегнал в хладилника. Отново връщаме в хладилника за около 4 часа.
  7. Преди поднасяне, обилно поръсваме тортата с какао.
* Тортата е с натурален шоколад и вкусът й е леко горчив, защото сладостта й идва само от сметаната. Ако искате да ви е по-сладичка, заменете 200 грама от натуралния с млечен шоколад. Аз правя така, защото обичам да ми е сладко :)


Тук може да видите и видео рецептата за шоколадовата торта Трюфел, 
която приготвих специално за Нестле България


Няма коментари:

Публикуване на коментар