- Необходими продукти за 10-12 порции:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
125 г разтопено масло
1 ч.ч. захар
4 жълтъка
- за глазурата
1 ч.ч. смлени орехови ядки
1/2 ч.ч. захар
4 белтъка
200 г шипков мармалад или конфитюр по желание
- Начин на приготвяне:
- Разбиваме жълтъците и захарта с миксер, докато се получи еднородна смес.
- След това, последователно прибавяме маслото, киселото мляко с угасената в него сода, и брашното. Отново разбиваме с миксер, но на по-бавна степен.
- Когато получим напълно хомогенна смес, я изсипваме в предварително намаслена и набрашнена тавичка. Печем на 200 градуса, около 35 минути.
- През това време приготвяме глазурата, като разбиваме с миксера белтъците и захарта, докато станат на сняг.
- Вече готовия блат, намазваме обилно с конфитюра.
- Най-отгоре разстиламе разбитите белтъци и поръсваме с орехите.
- Така приготвеният сладкиш, връщаме обратно във фурната за кратко или докато белтъците порозовеят (около 10 минути).
- Изваждаме от фурната и след като поизстине малко, нарязваме сладкиша на ромбчета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар