неделя, 28 юни 2015 г.

Сладкиш “Дамски каприз“




  • Необходими продукти за 10-12 порции:
- за блата

2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
125 г разтопено масло
1 ч.ч. захар
4 жълтъка

- за глазурата

1 ч.ч. смлени орехови ядки
1/2 ч.ч. захар
4 белтъка
200 г шипков мармалад или конфитюр по желание
  • Начин на приготвяне:
  1. Разбиваме жълтъците и захарта с миксер, докато се получи еднородна смес.
  2. След това, последователно прибавяме маслото, киселото мляко с угасената в него сода, и брашното. Отново разбиваме с миксер, но на по-бавна степен.
  3. Когато получим напълно хомогенна смес, я изсипваме в предварително намаслена и набрашнена тавичка. Печем на 200 градуса, около 35 минути.
  4. През това време приготвяме глазурата, като разбиваме с миксера белтъците и захарта, докато станат на сняг.
  5. Вече готовия блат, намазваме обилно с конфитюра.
  6. Най-отгоре разстиламе разбитите белтъци и поръсваме с орехите.
  7. Така приготвеният сладкиш, връщаме обратно във фурната за кратко или докато белтъците порозовеят (около 10 минути).
  8. Изваждаме от фурната и след като поизстине малко, нарязваме сладкиша на ромбчета.


Няма коментари:

Публикуване на коментар