събота, 27 юни 2015 г.

Медена торта с боровинки


  • Необходими продукти за 12 парчета:
550 г бяло брашно
200 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
90 г мед
70 г масло
3 яйца
2 ч.л. сода

- за крема:

600 мл течна сладкарска сметана
500 г заквасена сметана
100 г захар
1 пак. ванилия
250 г боровинки

- за поръсване:
смлени орехови ядки
  • Начин на приготвяне:
  1. В тенджерка смесваме яйцата, меда, захарта и маслото. Слагаме сместа на водна баня, и при постоянно бъркане трябва да достигнем до 2-3 пъти увеличение на обема. Добавяме на тънка струйка млякото, като отново разбъркваме постоянно.
  2. След това добавяме содата и брашното, и оттегляме от котлона. Получава се твърдо тесто. Оставяме го на хладно за около 40 минути, но не и в хладилника. От тестото разточваме 5 тънки кори (или повече, в зависимост от желаната големина), надупчваме ги плътно с вилица, и ги изпичаме до златисто (около 5-6 минути на блат).
  3. За крема: разбиваме течната сметана със захарта и ванилията. Отделно разбиваме и заквасената сметана. След това ги смесваме и за кратко време поставяме в хладилника. След това добавяме изчистените боровинки и разбъркваме внимателно.
  4. След като блатовете са изстинали, започваме да сглобяваме тортата. На първия слой слагаме по-голямо количество крем. Следва отново блат, после крем и така до край. (За да се получи равномерно от всички страни и височина, може да използваме ринг за торта). 
  5. Оставяме тортата да се стегне леко. След това я намазваме от всички страни. С трохи от блата и смлени орехи, посипваме цялата торта.
  6. Оставяме да престои поне 5 часа в хладилника, обвита добре във фолио.

Няма коментари:

Публикуване на коментар