неделя, 28 юни 2015 г.

Печен маринован лаврак с ароматни билки


  • Необходими продукти за 1 (един) килограм риба: 
1 средно голям лаврак (1 кг)
1 глава нарязан на кръгчета червен лук

- Необходими продукти за марината:

 2 скилидки чесън
3 с.л. разтопено масло (може и зехтин)
1 с.л. мед
1/2 лимон – сокът и настъргана кора
2 с.л. ситно нарязан магданоз
1 с.л. ситно нарязана прясна мащерка
черен пипер на вкус
сол на вкус
  • Начин на приготвяне: 
  1. Почистваме и измиваме рибата, и я срязваме през 3 см до костта (и от двете страни). Посоляваме добре и добавяме черния пипер. 
  2. Останалите съставки за марината смесваме и разбъркваме добре в купичка. 
  3. Мариноваме рибата и я увиваме в прозрачно фолио. 
  4. Завиваме я (като бонбон) и я остaвяме за един час. 
  5. След това, на дъното на правоъгълна тава поставяме хартия за печене. 
  6. Отгоре поставяме нарязания лук. 
  7. Посоляваме го (по желание може да добавим и малко черен пипер.) Отстраняваме фолито от рибата и я поставяме в тавата върху лука. 
  8. Поставяме рибата в предварително загрята на 200 градуса фурна и печем около 30 минути. След това обръщаме рибата от другата страна (завъртаме я) и печем още 10 минути (или до зачервяване).

Няма коментари:

Публикуване на коментар